gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Чеські Великодні традиції

PDFДрукe-mail

tddtsdtststЗ 2 по 5 квітня в Чехії та інших країнах західного обряду відмічають Великдень, одне з величних християнських свят, пов’язаних із воскресінням Ісуса Христа. Згідно з католицькою традицією у Великдень, закінчується великий 40-денний піст. У Чеській Республіці Великдень святкують декілька днів, кожен з яких має свої традиції чи легенди. По одній з яких в Страсну п’ятницю можна знайти скарб. За іншим повір’ям – в цей день не можна брати нічого в борг, працювати, прати. Традиційно люди ходили на гостину, пригощали одне одного святковими ласощами та грошима. У суботу люди зазвичай готувались до славного Воскресіння – гутували святкові страви, пекли традиційні ласощі, великодні баранці, плели вербові "помлазки", розмальовували писанки. Більш значимим ніж неділя був Червоний понеділок. У цей день жінок та дівчат імітовано били заплетеними кольоровими стрічками вербовими різками - «Помлазками». Це вважалось не покаранням, а свого роду ритуалом омоложеня. Дівчата у відповідь дарували хлопцям великодні дарунки, обливали холодною водою. У наші дні ця традиція в Чехії також продовжується. Зазвичай "помлазки"продаються на кожній Великодній ярмарці. Окрім заквітчаних вербових різок, великоднім символом є писанки, точніше шкаралупа яйця без вмісту. «Красліце» - так чехи називають цей сувенір. Сучасні чехи святкують Великдень, але більшість із них не надає цьому глибоко релігійного значення. В містах проходять великодні ярмарки, масові гуляння, концерти.Одним з найважливіших символів Великодня в Чехії є баранчик. Його випікають та виготовлюють із шоколаду. Що стосується святкового столу, то головним блюдом на ньому вважається Мазанець - великодній пиріг. Це одна з найстаріших чеських страв. Круглий пиріг готують з дріжджового тіста з додаванням родзинок і цукатів. Зверху він прикрашається розрізом у формі хреста і посипається мигдалем. Крім мазанців, чехи готують і меншу за формою випічку - Йідаш. Вона також робиться з дріжджового тіста. За формою йідаш нагадує спіраль. Ця випічка символізує мотузку, на якій Юда повісився після того, як зрадив Христа. Також на святковому столі завжди присутні страви з м'яса і яєць, різні салати. У деяких чеських селах великодні частування, як і раніше, носять освячувати в костели.                                                                                                         idnes.cz

Цікава стаття? Поділись нею з друзями:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вінницька афіша

Translate(Переводчик)

Про Чехію

Українці в Чехії

Чеська - це легко!

Хто онлайн!?

На даний момент 24 гостей на сайті