gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Життя чеської громади на Вінниччині

Культурно-освітнє товариство «Голендерські чехи», с.Миколаївка, Козятинського району, Вінницької області

PDFДрукe-mail

1 Small 2 Small 3 Small

 

 

 

 

Перші чеські переселенці на теперішній північній частині Вінниччини Козятинщині, з’явились у 1876 році. Переїхали тоді в ці краї 108 чоловіків та 96 жінок і поселилися в Голендрах. На початку 1883 року переселенці отримали дозвіл на створення самостійної сільської громади. У 1891 році населений пункт було перейменовано у Миколаївське, згодом у Миколаївку. На початку ХХ століття в селі було 757 мешканців, які займались хліборобством, збудували кузню, млин, шинок, будували великі та світлі оселі. За років Радянської влади Миколаївка та її мешканці зазнали різних змін, пережили колективізацію, створення чеського колгоспу, репресії, важку війну, окупацію; 65 жителів села загинули на фронті. У важкі післявоєнні роки село відбудовувалось, розбудовувалось, з’явились нові вулиці, школа, чеська громада старанно і сумлінно трудилась, виховувала дітей, господарювала зберігаючи свої національні традиції. У Миколаївці народилось багато відомих людей, серед них: Георгій Йосипович Сухомел (1888-1966), – академік АН УРСР, заслужений діяч науки і техніки; Василь Земляк (В’ячеслав Сидорович Вацик 1923-1977) – видатний український письменник, Лауреат Державної премії УРСР ім. Т.Г. Шевченка.

5 Small 6 Small 7 Small 8 Small 9 Small TOR 3181 Small

Миколаївські чехи завжди усвідомлювали себе частиною чеського народу, берегли свої національні та культурні звичаї, навчали чеській мові дітей, співали народні пісні, танцювали народні танці. В різні роки історії села його жителі створили хор, організували відомий на весь район духовий оркестр. Все це передувало створенню краянського товариства. У 1990 році в Миколаївці було створено Чехословацьке культурно-освітнє товариство ім. Я.А. Каменського. За підтримки громади, ініціатором створення товариства виступив Ланкамер Й.Й, його і було обрано першим головою спілки. Робота товариства сприяла відродженню та збереженню національної чеської культури, мови, традицій та побуту. Членами товариства був створений місцевий етнографічний музей. У 1996 році товариство було перейменоване в Чеське культурно-освітнє товариство «Голендерські чехи». Новий поштовх у розвиток та життя товариства внесла наступний голова - Лановик Лариса Ярославівна, яка його очолила у 2008 році. Лариса Ярославівна за фахом вчитель, викладає в місцевій школі українську мову і літературу та чеську мову, а з 2012 року – директор Миколаївської загальноосвітньої школи. Завдяки цій чудовій людині, педагогу та ентузіасту своєї справи, в школі організовано кабінет чеської мови, бібліотека чеської літератури, працює «Музей чеської культури та побуту». Пані Лариса є засновником Молодіжного громадського об’єднання шкільних Євроклубів «Ми і Європа». У межах діяльності клубу організовуються зустрічі учнів з однолітками з інших міст, які також прагнуть жити в європейській державі, зустрічі з українськими та європейським політиками.

10 Small 11 Small  13 Small 14 Small TOR 3187 Small TOR 3196 Small

Але найбільшим надбанням голови товариства є фольклорно-етнографічний ансамбль «Студанка» («Криничка»). Це гордість усього села і району. Лариса Ярославівна організувала і очолює цей колектив ще з 1995 року. Самотужки вивчала та ставила народні чеські танці, розучувала пісні, підбирала костюми. За 20 річну історію свого існування колектив був учасником багатьох фольклорних фестивалів в Україні та за кордоном. У 2000 році йому присвоєно звання чеського «Зразкового» аматорського фольклорно-етнографічного колективу. Ансамбль складається з 3-х вікових груп від 5 до 37 років, більше 40 учасників. У 2003 році колектив «Студанка» виступав на головній сцені країни – Національному палаці «Україна». Дипломант ІІ, ІІІ, ІV,VІІ Міжнародних фестивалів краян у Празі. Колектив завойовував перші місця на цих фестивалях, виступав на сцені Тосканського палацу в Празі. Культурно-освітнє товариство «Голендерські чехи» двічі у 2008 та у 2012 роках виступало співорганізатором Всеукраїнських фестивалів чехів України. Так в жовтні 2012 року у місті Вінниці з ініціативи голови товариства «Голендерські чехи» пані Лариси Лановик с. Миколаївки Козятинського району при підтримці Посольства Чеської Республіки в Україні та сприянні Управління культури і туризму Вінницької обласної державної адміністрації і Обласного центру народної творчості, в будинку обласної філармонії відбувся XV Всеукраїнський фестиваль чехів. Гостей та учасників фестивалю привітав Посол Чеської Республіки пан Іван Почух. У роботі фестивалю взяли участь творчі колективи 11 культурно-освітніх товариств: «Чеська беседа» зі Львова, товариство Волинських чехів із м. Житомира, товариство «Богемія» з м.Мелитополя, товариство «Влтава» з Криму, товариство «Чеська родина» з м.Одеси, товариство «Чехоград» із Запоріжської області, товариство «Матіце Волинська» з м.Луцьк, товариство «Богемія» з Миколаївської області, товариство «Мала Зубівщина» з Житомирської області, товариство «Вишеград» із м. Києва та товариство «Голендерські чехи» з Вінницької області.

15 Small 16 Small 12 Small

За роки своєї діяльності товариство розширило рамки своєї діяльності, відродило мову, традиції, обряди, національні свята. Вже традиційним стало Святого Мікулаша, яке на початку березня проходить на сцені актової зали школи в Миколаївці. В цьому театралізованому дійстві приймають участь майже всі члени культурно-освітнього товариства, від мала до велика разом з директором школи та селищним головою, який і грає роль Св. Мікулаша. На свято приїздить багато гостей із району та області. Частим гостем є і посол Чеської республіки в Україні пан Іван Почух із родиною. Яскравість народних костюмів та звичаїв доповнюють запальні танці та спів колядок. На святі зявляються персонажі чеських народних звичаїв: мавки, чорти, ангели, три королі, потім Вертеп з маленьким Іісусом. Все це завдяки дружній чеській громаді, яка шанує свої національні звичаї та свята.

17 Small 18 Small

Історія виникнення та сьогодення чеської громади села Миколаївка викладена в книзі Лариси Лановик «Прадідів розчищені джерела», яка вийшла у світ в 2004 році. Матеріали цієї книги за згодою автора використані при підготовці цієї статті.


Вінницька афіша

Translate(Переводчик)

Про Чехію

Українці в Чехії