gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

День Яна Гуса в Чехії

PDFДрукe-mail

 

janhus_liveinternet_200_200

У Чеській Республіці сьогодні вихідний день, оскільки 6 липня відзначається державне свято - День Яна Гуса. Реформатор початку 15 століття критикував тодішню католицьку церкву за продажність і прагнення до накопичення майна. Ян Гус наполягав на своїх позиціях і перед церковним судом, який прийняв рішення про смертну кару для єретика.

Ян Гус був спалений 6 липня 1415 року. Його смерть тільки зміцнила позиції чеських реформістів. Ян Гус був не тільки церковним діячем, він вніс значний вклад і в розвиток чеської літературної мови та граматики, був ректором Празького університету. Річницю його смерті відзначають у першу чергу протестанти і Чехословацька Гуситська церква, наголошує Радіо Прага.

Ян Гус був учнем англійського реформатора 14 сторіччя Джона Вікліфа, прах якого вирили з могили через 80 років після смерті — і розвіяли над Темзою. Тарас Шевченко присвятив Яну Гусу поему «Єретик», в якій у нищівній формі критикуються папа і папісти, — а самому Гусові надано риси героїчного свідомого мученика.

Цікава стаття? Поділись нею з друзями:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вінницька афіша

Translate(Переводчик)

Про Чехію

Українці в Чехії

Чеська - це легко!

Хто онлайн!?

На даний момент 18 гостей на сайті