gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Чехам соромно за свій уряд

PDFДрукe-mail

johnradek_zpravy_200_200

Чехи вкрай незадоволені своїм кабінетом міністрів. Згідно з результатами опитування громадської думки, проведеного на замовлення Чеського телебачення, 42% чехів відчуває сором і 41% осіб розчарування своїм урядом. 35% громадян говорить, що вони розсерджені і 23% громадян почуваються обдуреними. 18% вважають нинішню політичну кризу смішною і розважаються, знайомлячись з новинами. Причиною є тривала політична криза, пов'язана з корупцією і зловживанням владою. Провідні політики країни поки що тільки шукають вихід з кризової ситуації.

У той же час, опозиційні соціал-демократи наполягають на голосуванні про вотум недовіри уряду і наступних дострокових виборах в нижню палату парламенту. Це, на думку лідера партії Богуслава Соботки, єдиний вихід з політичної кризи. Тим часом, партії урядової коаліції намагаються відновити взаємну довіру, домовитися про кадрові зміни у складі уряду і продовження співробітництва в рамках кабінету міністрів.

Політична криза виникла як наслідок низки скандалів в уряді, пов'язаних з корупцією і зловживанням владою. Прем'єр-міністр Чехії Петр Нечас вимагає відставки відразу трьох міністрів від партії Справи громадські, президент Вацлав Клаус відставки поки не прийняв і чекає, якщо урядові партії досягнуть нових домовленостей. Інакше він готовий призначити новим прем'єр-міністром соціал-демократа Богуслава Соботку.

Наприкінці минулого тижня лідери трьох партій правлячої коаліції провели переговори з президентом Вацлавом Клаусом щодо врегулювання політичної кризи. Глави партій запевнили президента, що мають намір зберегти існуючу модель коаліції. Лідери партій відклали переговори до понеділка, 18 квітня, щоб обговорити варіанти вирішення кризи у внутрішньопартійних органах. Зараз, за словами Нечаса, розроблено сім варіантів виведення уряду з кризи. Кадрові перестановки в уряді, як і раніше обговорюються.

Натомість чеська газета Právo (Право) знайомить своїх читачів з одкровеннями міністра внутрішніх справ Радека Йона, за крісло якого тепер іде справжній бій. Міністр, раніше популярний журналіст і телеведучий, зізнається в тому, що він шокований «якою жахливою є ця політика, і скільки там бруду». Якщо він би зрозумів це раніше, то в жодному разі не займався б політикою, - продовжує міністр Йон. Тим не менше, він не хоче покинути свій пост хоча б заради того, щоб довести до переможного кінця боротьбу з корупцією.

Нагадаємо, що Радек Йон є лідером партії Справи громадські. Саме ця партія опинилася в центрі скандалу після того, коли газета Mladá fronta Dnes (Молода ґенерація сьогодні) опублікувала дані про те, що партія фактично є дочірньою компанією охоронного агентства ABL. Метою створення партії нібито був необмежений вплив на розподіл державних замовлень. За версією самої партії, скандал є заздалегідь спланованою провокацією на замовлення політичних опонентів.

Цікава стаття? Поділись нею з друзями:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вінницька афіша

Translate(Переводчик)

Про Чехію

Українці в Чехії

Чеська - це легко!

Хто онлайн!?

На даний момент 30 гостей на сайті