gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Новий скандал у чеській коаліції

PDFДрукe-mail

koci_lidovky_200_200

 

Чеський уряд змушений вирішувати нову проблему, знову пов'язану з найменшою партією коаліції Справи громадські. Сервер журналу «Týden» («Тиждень») опублікував аудіозапис, в якому нині вже екс-голова парламентської фракції партії Справи громадські Крістіна Кочі заявляє, що у співпраці з представниками громадянських демократів вже тривалий час готувала внутрішньопартійний путч.

Крістіна Кочі стверджує, що сказані нею слова були цілеспрямованою містифікацією. Як заявив голова цієї партії Радек Йон, опублікований запис викликав у партійців шок. Нині він лише сподівається, що у партнерів по коаліції збережеться бажання вести з партією Справи громадські подальші переговори про долю кабінету міністрів.

Прем'єр-міністр Петр Нечас спростував інформацію про те, що будь-хто з Громадянської демократичної партії, головою якої він є, брав участь в інсценуванні внутрішньопартійної кризи в партії Справи громадські. Нечас вважає, що опублікований запис покликаний лише відвести увагу від проблем, що виникли у даної партії у зв'язку з приватним агентством безпеки ABL.

Партія Справи громадські, як заявив її голова Радек Йон, готова «пустити уряд на дно», якщо до Великодня не буде підписано доповнення до коаліційного договору і продовжаться чвари між коаліційними партіями. Доповнення до коаліційного договору про продовження співпраці трьох партій, на думку Радека Йона, є символом життєздатності чеського уряду.

Партія Справи громадські закликала прем'єр-міністра Петра Нечаса визначитися з датою подальшого наради Коаліційної ради (K9) про нинішню ситуацію. Громадянські демократи, однак, знову дали зрозуміти, що нарада у складі K9, якої вимагає партія Справи громадські, не відбудеться до тих пір, поки президент Вацлав Клаус не прийме відставку трьох міністрів від партії Справи громадські. Президент, у свою чергу, вимагає, щоб йому до цього був запропонований так званий «план Б» за рішенням нинішньої урядової кризи. Таким чином, коло замкнулося, а розімкнути його, схоже, немає кому...

Правляча коаліція зобов'язана домовитися про спосіб реконструкції кабінету міністрів і пройти голосуванням про довіру, цілком резонно вважає прем'єр-міністр Чехії Петр Нечас. У планах глави кабінету залишається виведення зі складу уряду трьох міністрів від партії Справи громадські - глави МВС Радека Йона, міністра освіти Йозефа Добеша і шефа транспортного відомства Віта Барти. Як заявив прем'єр Нечас, в уряді не можуть працювати люди, які замішані в підозрілих діях та які намагається впливати на роботу міністерств.

Невідкладного здійснення реконструкції уряду або проведення позачергових парламентських виборів вимагає і опозиційна партія соціал-демократів. Найближчим часом соціалісти мають намір також вимагати і проведення голосування про недовіру кабінету міністрів, очолюваного громадянським демократом Петром Нечасом.
 

Президент Чеської Республіки Вацлав Клаус вважає, що події останнього дня, пов'язані з новим скандалом навколо партії Справи громадські, перейшли всі можливі межі толерантності. Саме тому у четвер вранці, 14 квітня, він волає до себе в Празький град голів трьох партій правлячої коаліції для проведення «серйозних політичних переговорів». На думку президента, громадськість втратила довіру до нині чинного уряду, партіям коаліції і всієї чеської політичної системи. «Так не можна далі продовжувати. Як президент, я не можу далі пасивно спостерігати за спробами розбещення чеської політики», - цитує Вацлава Клауса Радіо Прага.

Цікава стаття? Поділись нею з друзями:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вінницька афіша

Translate(Переводчик)

Про Чехію

Українці в Чехії

Чеська - це легко!

Хто онлайн!?

На даний момент 32 гостей на сайті